Kek Lapis Masam Manis之家里姐姐的小孩~~

今晚尝试做了Kek Lapis Masam Manis (Haw Flakes)。。
Resipi Daripada: Welcome To RSR
KEK LAPIS MASAM MANIS (HAW FLAKES)

Bahan-Bahan10 Eggs
130gm Caster Sugar
450gm Butter
1tsp Ovalette
1 tin (397gm) Susu Pekat Manis
50 gm Raspberry Jam / Serikaya
250gm Hong Kong Flour (diayak 3 kali, supaya kek lebih lembut)
100gm Horlicks
Secukup Haw Flakes

Cara:
1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul lagi hingga kembang dan pekat.

2. Kemudian, masukkan susu manis dan jem/serikaya lalu terus pukul dgn kelajuan yg paling rendah - saja untuk ratakan bahannya. Ataupun anda boleh juga kacau hingga sebati dengan menggunakan spatula.

3. Sesudah itu, masukkan Hong Kong Flour (yang telah diayak) dan horlicks lalu pukul lagi (dengan kelajuan yang rendah) atau dikacau rata-rata hingga sebati dengan menggunakan spatula.

4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian
    a. warnakan dengan warna merah;
    b. warnakan dengan warna hijau; dan
    c. warnakan dengan warna kuning atau warna pilihan anda.

5. Alaskan loyang 8" x 8" x 4" dengan kertas tracing dan griskan pada dasar dan keliling loyang.

6. Ambil 2 senduk penuh adunan mengikut warna kegemaran anda dan bakarlah lapisan pertama dengan api atas bawah dalam suhu 200-210 darjah celcius. Berselang-seli dengan warna seterusnya dan bakarlah dengan api grill (api atas sahaja) kira-kira 200 - 210 darjah Celsius. Setiap lapisan dibakar kira-kira selama 5-7 minit atau hingga masak. Aturkan haw flakes pada setiap lapisan ketiga selepas warna lapisan ketiga dibubuhkan.

这些照片是三姐要求拍得。因为她在外地工作。所以每次都要求我帮忙派侄女儿他们的照片。。

 这个臭坏人事我五姐的孩子。每次都欺负我。猜猜看他贴了什么在他的额头上吧。。
 

No comments:

Post a Comment

欢迎您来给我一些的建议。这样我才能更快的进步哦!!